• Welkom op dit gezellige luchtbuksforum voor Nederland en België.

  Dit onafhankelijke forum is opgezet door liefhebbers in het schieten met luchtdruk. Ons forum biedt een veilig platform voor zowel de serieuze wedstrijdschutter als de hobbymatige individuele tuinschutter en alles wat daar tussen zit . Mede om die reden houden wij het forum laagdrempelig en hebben we gezelligheid hoog in het vaandel staan.

  Ook als nieuwkomer in de luchtdruksport is het zeker het overwegen waard om lid te worden van dit forum.
  Binnen het forum is veel kennis en ervaring waar u als lid gebruik van kunt maken. U kunt het forum gebruiken als kennisbank, vraagbaak en/of gewoon als een informele sociale ontmoetingsplaats van mensen met een gezamenlijke hobby, het luchtbuks schieten en alles wat daarmee samenhangt.

  Natuurlijk is het ook belangrijk om zelf een actieve rol op het forum te spelen. U haalt dan het meeste uit het forum en u zult ontdekken hoe leuk het is om uw kennis, ervaringen, foto’s, wetenswaardigheden, leuke gebeurtenissen te delen en “last but not least” nieuwe contacten op te doen.
  Zoals eerder aangegeven. Ervaring of nieuwkomer, het maakt niet uit! De leden van het forum maken het forum zoals het is: een dynamische omgeving die zich constant ontwikkelt en vernieuwt en een extra plezierige dimensie/toevoeging aan uw hobby kan bieden.

  Schroom niet, doe mee en maak een account aan en u zult ontdekken met hoeveel passie vele van uw mede-hobbyisten omgaan met de hobby en/of sport en welke mogelijkheden het forum u verder kan bieden.


Regels & Veiligheid Opiniestuk luchtbuksen en -pistolen

Leden die dit recent bekeken hebben. (Totaal:0)

Status
Niet open voor verdere reacties.

Stephan

Admin
Administratie
Elite member
In dit stukje probeer ik een antwoord te vinden op de vraag of een luchtbuks of -pistool nu wel of geen wapen is. Regelmatig laaien hier en elders de discussies daarover hoog op. Maar ik mis de nuance in die discussies. Het eindigt vaak in een welles-nietes of jij-vindt-dit-maar ik-heb-een andere-mening. Dat risico loop ik hier natuurlijk ook maar ik wil het toch een keer proberen.

Mocht je nu al het gevoel hebben dat dit nergens over gaat, lees dan niet verder, pak een buks en ga lekker schieten of lees je tureluurs in alle andere topics.

Wat zegt de (Nederlandse) Wet Wapens en Munitie (hierna: WWM)?

Over wetten wordt goed nagedacht en er wordt zorgvuldig geformuleerd. Dat lijkt me een goed startpunt.

WWM art. 2 lid 1 begint met de zin; Wapens in de zin van deze wet zijn de hieronder vermelde of overeenkomstig dit artikellid aangewezen voorwerpen, onderverdeeld in de volgende categorieën.

En hier zit volgens mij gelijk de angel en de basis voor veel misverstanden. Deze wet probeert alle voorwerpen die geschikt zijn om daarmee personen ernstig lichamelijk letsel toe te brengen, voorwerpen die een ernstige bedreiging van personen kunnen vormen of die zodanig op een wapen gelijken, dat zij voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn te vangen in de beschrijving of definiëring. Vervolgens worden daaraan in verschillende categorieën beperkingen opgelegd of vrijstellingen verleend.

Maar maakt dat van alle luchtbuksen nu meteen een wapen?

Wikipedia definieert "wapen" als volgt: Een gevechtswapen of wapen is een werktuig dat gebruikt wordt om mensen, dieren of voorwerpen te verwonden, te beschadigen of te doden. Een wapen kan gebruikt worden als aanvals- of verdedigingsmiddel.

Luchtbuksen en -pistolen voldoen niet aan die kenmerken. Er is geen leger of politiedienst die luchtbuksen inzet als aanvalswapen.

Incidenteel worden dagelijkse voorwerpen omgebouwd tot wapen, zoals een schietbalpen, een schietparaplu of schietsleutelhangers waarmee men een kogel kan afvuren. Sommige voorwerpen, hoewel niet als wapen bedoeld, kunnen wel zo worden gebruikt, zoals eetgerei, selfiesticks, honkbalknuppels, tafelpoten, steelpannen, (gebroken) flessen, etc. Een motorvoertuig kan gebruikt worden om moedwillig te doden, verwonden of beschadigen door aanrijding, en er zijn nu gevallen bekend waarin dit voor misdadige of terroristische motieven is geschied.

De conclusie die je kunt trekken is dat de inzet en het gebruik bepaald of je luchtbuks een wapen wordt!

Maar waarom spreekt de wapenhandel dan over wapens?

Ik kan maar 2 redenen bedenken. Op de eerste plaats was het in het verleden nooit een thema. Je had luchtbuksen en vuurwapens en die kon je in 1 categorie wapens gooien. Niemand maalde erom. Het is ingesleten als een gewoonte.

En er is inmiddels nog een andere (commerciële) reden om luchtbuksen te categoriseren als wapen. Wapens zijn afschrikwekkend, imponerend, intimiderend en spannend. Tegelijkertijd zijn wapens stoer, aantrekkelijk en geven status. Men probeert in haar uitlatingen commercieel in te spelen op dit soort sentimenten. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de Airsoft scene. Oorspronkelijk werd het schiettuig aangeduid als Airsoft apparaten. Moet je nou nog eens proberen om 1 serieuze aanbieder van airsoft producten te vinden die het nog heeft over airsoft apparaten. Het is machine guns, snipers, shotguns en wapens wat je zult vinden. Maar het zijn natuurlijk helemaal geen wapens.

Samenvattend

• Luchtbuksen zijn niet bedoeld om mensen, dieren of voorwerpen te verwonden, te beschadigen of te doden. Een luchtbuks kan niet gebruikt worden als aanvals- of verdedigingsmiddel.
• de inzet en het gebruik bepaald of je luchtbuks een wapen wordt.

Om nu al die spraakverwarring niet in stand te houden of nog groter te maken pleit ik ervoor bij alle serieuze luchtbuks hobbyisten om vanaf vandaag te spreken van luchtbuksen en luchtpistolen. De tijd is er rijp voor.

Lees ook: deel-1-luchtdrukwapens-in-gebruik-bij-leger-politiediensten-en-particuliere-beveiligers
Wet Wapens en Munitie: http://wetten.overheid.nl/BWBR0008804/2017-09-01
de wet.png
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.

Ongelezen Berichten

Facebook Page

Top