• Welkom op dit gezellige luchtbuksforum voor Nederland en België.

    Dit onafhankelijke forum is opgezet door liefhebbers in het schieten met luchtdruk. Ons forum biedt een veilig platform voor zowel de serieuze wedstrijdschutter als de hobbymatige individuele tuinschutter en alles wat daar tussen zit . Mede om die reden houden wij het forum laagdrempelig en hebben we gezelligheid hoog in het vaandel staan.

    Ook als nieuwkomer in de luchtdruksport is het zeker het overwegen waard om lid te worden van dit forum.
    Binnen het forum is veel kennis en ervaring waar u als lid gebruik van kunt maken. U kunt het forum gebruiken als kennisbank, vraagbaak en/of gewoon als een informele sociale ontmoetingsplaats van mensen met een gezamenlijke hobby, het luchtbuks schieten en alles wat daarmee samenhangt.

    Natuurlijk is het ook belangrijk om zelf een actieve rol op het forum te spelen. U haalt dan het meeste uit het forum en u zult ontdekken hoe leuk het is om uw kennis, ervaringen, foto’s, wetenswaardigheden, leuke gebeurtenissen te delen en “last but not least” nieuwe contacten op te doen.
    Zoals eerder aangegeven. Ervaring of nieuwkomer, het maakt niet uit! De leden van het forum maken het forum zoals het is: een dynamische omgeving die zich constant ontwikkelt en vernieuwt en een extra plezierige dimensie/toevoeging aan uw hobby kan bieden.

    Schroom niet, doe mee en maak een account aan en u zult ontdekken met hoeveel passie vele van uw mede-hobbyisten omgaan met de hobby en/of sport en welke mogelijkheden het forum u verder kan bieden.

    [Disclaimer] Als je geen account (meer) hebt op dit forum, dan kunnen jouw berichten niet worden verwijderd, maar ook niet (meer) herleid worden naar jou persoonlijk.


Regels & Veiligheid Politie controle

Gebruikers die deze discussie onlangs hebben bekeken (Totaal:0)

Wapenkluis voor buksen?

Zover ik heb begrepen is dat helemaal niet verplicht, tenzij je met kruid gaat schieten. Op de schietvereniging hoef ik ook helemaal geen wapenregistratie in te vullen voor een schietsessie. Ook geen gezeik met aantal schietbeurten voor behoud van je verlof. Dit is ook de voornaamste reden, waarom ik voor lucht heb gekozen.
 
Wapenkluis voor buksen?

Zover ik heb begrepen is dat helemaal niet verplicht, tenzij je met kruid gaat schieten. Op de schietvereniging hoef ik ook helemaal geen wapenregistratie in te vullen voor een schietsessie. Ook geen gezeik met aantal schietbeurten voor behoud van je verlof. Dit is ook de voornaamste reden, waarom ik voor lucht heb gekozen.
Haal jij minder dan 12 keer je buks vanonder het stof jaarlijks dan?
 
We moeten hier even verschil maken tussen VuWa en luchtbuks schutters.
Bij VuWa schutters is een jaarlijkse controle zowat verplicht, bij luchtbuks schutters
slechts na melding of zo, dus niet gebruikelijk.
 
Heren we dwalen af.
Uiteraard zijn er agenten die niet geheel weten wat er wel of niet mag.
Uiteraard zijn er agenten die gewoonweg een hoog beeld van zich zelf hebben of klootviolen zijn.
Maar gelukkig zijn er ook agenten die wel het e.e.a. meer weten, die meedenken of zoals ik lees ook in prive tijd gezellig langs komen. Super!

Van mezelf weet ik dat ik juist veel documenteer om de minder goed geïnformeerde agenten snel en netjes kan "wegwimpelen"
De kluis, trekkersloten veiligheid voor als de kinderen wel een keer op zolder komen. Ze zijn 8 en 10. Zou mezelf voor de kop slaan als ze wel iets doen wat niet mag/kan. Of juist gaan opscheppen bij vriendjes van mijn pa die heeft luchtbuksen. Grrrr

De vraag was hier dan ook of jullie leuke of niet leuke ervaringen hadden. En zo te lezen zijn er genoeg met leuke ervaringen!
De vraag was of jullie wel of niet documenteren, merendeel niet en lopen niet tegen problemen aan, super dan kan ik hier gaan afschalen. Alleen uitdraai van het wetsdeel en het mooie schrijven zal dus ruim voldoende zijn.
 
Heren er is op zich geen enkele directe aanleiding om de politie onjuist, onbeleefd dan wel
polariserend tegemoet te treden. Zij doen hun werk en van onze kant als schutters is de beste
houden transparant zijn indien nodig de documentatie voorhanden te hebben en uit te leggen
dat wij legaal bezig zijn. Bij mij hebben ze wel eens een controle uitgevoerd en bij een goede
kennis van mij op de Veluwe en dat is altijd goed gegaan. Op zich is ook mijn overtuiging dat
de kennis van de wapenwet bij de gemiddelde politieman niet bijster hoog is in te schatten behoudens de lieden van bijzondere wetten. Onderschat hun kennis van de (nieuwe) wapenwet overigens niet.
 
Sta telkens versteld hoe weinig agenten afweten van luchtbuksen en de wetgeving errond, terwijl ze zelf hele dagen met een 9mm rondlopen waarmee ze maar 3x op een jaar schieten op 5-10m afstand. Totaal niet bekwaam om een vuurwapen te hanteren, laat staan in een stresssituatie.

Overlaatst een nieuw vuurwapen met klapkolf op de wapendienst gaan tonen ter controle, met 5 laders bij (want die moet je officieel ook aangeven).

Ze schrokken zich te pletter, precies of ik het uur erna een aanslag ging plegen. '' en dat mag helemaal niet'' je gaat die mogen inleveren en al zeker die laders''.

Ze moesten een hele lijst afgaan van contactpersonen op de dienst wie er iets van de regels errond zou weten. Was al na 17u natuurlijk, dus ik ging er nog van horen.

Nooit geen telefoontje ontvangen natuurlijk.

Ook moest ik tonen hoe de trommel van m'n revolver openging...
Ook 's meegemaakt. Ik liet mijn kogelgeweer 'schouwen' zoals dat hier in NL. heet.
Dus na aankoop tonen op het Politiebureau ter controle van het serienummer.
Ik had veiligheidshalve de grendel eruit gehaald en die thuis in de kluis gelaten.
Toen ik de luchtbuks aan de beambte overhandigde vroeg hij of het wel 'veilig' was..
 
Ik krijg 1x per jaar kluiscontrole, zoals dat heet, en ik heb daar nooit enig probleem bij ondervonden. Mijn kluis staat in m'n garage waar ik de controleurs ontvang en de w@pens toon. Zij controleren aan de hand van m'n verlof de serienummers en kijken even of er niet meer w@pens in de kluis staan dan op het verlof vermeld. Vervolgens laat ik ze even in het munitiekluisje kijken en dat is alles. De sfeer is altijd plezierig en na 10 minuten zijn ze weer vertrokken. Die mensen zijn die dag ook maar door hun baas op pad gestuurd om die controles te gaan doen terwijl zij geen geen specialisten op dat terrein zijn.
Wel heb ik een paar jaar geleden binnen 2 of 3 maanden twee keer controle gehad. De eerste keer door een agent in burgerkleding (vermoedelijk een rechercheur en in onopvallende auto) die uit Tilburg kwam en kort daarop de gebruikelijke geüniformeerde lieden in dienstauto uit Breda. Kennelijk was men intern bezig met een reorganisatie van de controles en was er in de communicatie/overdracht iets misgegaan. Maar zoiets kun je de mannen/vrouwen die voor je deur staan niet aanrekenen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Nou weet nu dat het de directe buurvrouw is die elke keer belt.
En dan glashard ontkent, maar ze was even vergeten dat met deze warmte met alles open dat we alles horen.

Even met de betreffende agenten even aangeklopt en uitgenodigd in de tuin.
De agenten hebben haar even duidelijk gemaakt dat alles in orde is en volkomen legaal en veilig.

En gezien dat ze nu de afgelopen twee jaar dus enkele keren heeft gebeld, dat als ze overlast zou ervaren dat ze gerust mag aanbellen bij ons. Mijn gitaar versterker maakt potverdikkie meer lawaai.
 
Nou weet nu dat het de directe buurvrouw is die elke keer belt.
En dan glashard ontkent, maar ze was even vergeten dat met deze warmte met alles open dat we alles horen.

Even met de betreffende agenten even aangeklopt en uitgenodigd in de tuin.
De agenten hebben haar even duidelijk gemaakt dat alles in orde is en volkomen legaal en veilig.

En gezien dat ze nu de afgelopen twee jaar dus enkele keren heeft gebeld, dat als ze overlast zou ervaren dat ze gerust mag aanbellen bij ons. Mijn gitaar versterker maakt potverdikkie meer lawaai.
Begint bijna een verhaal voor 'meester' Frank visser te worden
 
Begint bijna een verhaal voor 'meester' Frank visser te worden
Neuh, als ze nog een keer belt dan is ze klaar voor een speciale instelling. Mijn vrouw en ik zijn rustig en staan open voor een gesprek.
De dame in kwestie belt schijnbaar dagelijks voor van alles en nog wat in de straat, dus de agenten zijn duidelijk geweest dat ze maar eens met mensen moet gaan praten ipv hun bellen.
Haar man komt hier eens per week op de koffie, kom aan...
 
Als eerste dank aan het forum voor
Dit stukje tekst
Die heb ik uitgeprint en in mijn map bijgevoegd.

Map?
Ja toen ik als groentje in 2014 een buks wou kopen heb ik me toen ingelezen in de wetgeving en laten informeren bij twee zaken die luchtbuksen verkochten.
Heb de WWM uitgeprint evenals een lijst met munitie en luchtbuksen die ik aan had geschaft. Kopie bonnetjes aanschaf heb ik er bij ingestoken.
Per keer schieten turven wat ik had verschoten, reden, doel type en waar zolder/tuin etc.

December 2014:
Net een middagje lekker geschoten, stonden er vier politieagenten bij me aan de deur.
"We hebben een melding dat u zou schieten in de buurt, dit willen we controleren"
Waarop ik met een glimlach hun de map overhandigde en vroeg of ze mee wilden lopen, naar zolder.

Alarm uitschakelen, sleutel kluis open, wapenkluis open, de buks die ik toen had er uit gepakt, munitie kast in kluis open en munitie (twee blikjes) er uit.
Er zat nog een trekker slot op de buks en zat een gele veter in de loop.

De ogen stonden wagenwijd open van de agenten.

Heb hun verteld dat dit een cat. IV Luchtbuks is, dat ik er normaal mee om ga en dat ze in de map konden nakijken op welke dagen, tijden etc ik geschoten zou hebben.
Gevraagd of ik een testschot zou mogen afvuren voor hun beeld hoe zacht/hard het geluid zou zijn.

Van de vier was er een brigadier die begon:
" U gaat om qua handelen en administratie alsof u met dodelijke luchtbuksen omgaat, heeft u gediend?"
Waarop ik niks anders kon zeggen dan nee en dat elk Luchtbuks, mes, vork en schaar een dodelijk Luchtbuks zou kunnen zijn.

Het reste hun niets anders dan te zeggen dank voor de uitleg, zicht op wat ik zou doen en assistentie. Op dit adres zijn ze nog twee keer langs geweest waarbij de laatste keer dat ik vroeg of zij anders even die kleine pellets anders niet wilden natellen.

Vanochtend had ik zowaar op mijn nieuwe adres kluis controle.
Mapje met het schrijven (hier van het forum) laten zien, nu gebruik ik een app voor het schieten bij te houden.
Binnen 5 minuten hadden ze het gezien en waren ze weer op route.

Goed dat er controle is. Maar nog beter dat ze zien dat er niks raars is en dat ze ook zo weer weg zijn!
Kopie VOG, VEB en VGB hebben ze geeneens bekeken

Hoe is jullie ervaring met handhaving?
Documenteren jullie ook (zo uitgebreid)?
Bekijk bijlage 52008
Ik heb alles in twee grote kluizen staan, goed op slot en de sleutel licht ook weer ergens achter slot en grendel en die locatie verander ik ook regelmatig. Nog nooit controle gehad...maar wat niet is, zou nog kunnen komen.
 

Bijlagen

  • 20240315_134430.jpg
    20240315_134430.jpg
    131 KB · Weergaven: 32
  • 20240315_134432.jpg
    20240315_134432.jpg
    147,8 KB · Weergaven: 37
  • 20240315_134507.jpg
    20240315_134507.jpg
    227,9 KB · Weergaven: 38
  • 20240315_134444.jpg
    20240315_134444.jpg
    176 KB · Weergaven: 38
  • 20240315_134537.jpg
    20240315_134537.jpg
    131,9 KB · Weergaven: 37
Controle heb je alleen met vuwa, lucht is nergens geregistreerd dus hoef je ze zonder bevel niet eens binnen te laten.
Dat is zo, maar de BOA's en agenten denken soms dat ze God zelf zijn. Er was eens een agent aan de deur die wilde onze hal van binnen zien en de zolder, omdat hij dacht dat er wel eens wiet kon staan. Hij dreigde met een grote inval. Ik lag toen met griep op bed, en mijn vrouw dacht...zal wel en toe maar. Maar bij mij was hij er niet mee weg gekomen.
 
Tja tegenwoordig hebben ze schijnbaar wel 6 man paraat staan als een
luchtpistool in een filmpje van Hans Teeuwen te zien is.
Voor de belangrijke zaken zijn ze te druk, dan mag je je de volgende melden op
bureau. :clap:4
 
Tja tegenwoordig hebben ze schijnbaar wel 6 man paraat staan als een
luchtpistool in een filmpje van Hans Teeuwen te zien is.
Voor de belangrijke zaken zijn ze te druk, dan mag je je de volgende melden op
bureau. :clap:4
Inderdaad, en ze hebben er zo vreselijk veel verstand van dat ze dat niet eens zien! :rofl:4
 
Tegen +/- 1985 waren we onderweg naar een schietwedstrijd (10m, 4,5 mm) in Duitsland. Aan de grens hebben douaneambtenaren ons gecontroleerd. De douane -officier vroeg ons om onze identiteitskaarten: er was een Italiaans, een Nederlander, een Duits en een Belgische (ik), 4 totaal verschillende identiteitskaarten. We waren allemaal slecht geschoren en we hadden duidelijk gangster -gules.

De politieagent vroeg ons: wat komen jullie in Duitsland doen : "we gaan schieten". Hij vroeg direct om versterking. Zijn collega's kwamen met machinegeweren. Ze openden de kofferbak en er waren 4 zakken met luchtbuksen.

We moesten uit de auto stappen, de handen op de motorkap/dak leggen en ze zochten ons. Ze lachten niet (ik moet zeggen dat het rond de tij van de CCC's was).

Toen ze de luchtbuksen eruit haalden en ontdekten dat het 4.5mm luchtbuksen waren, wordt de druk verlaagd en lieten ze ons gaan.

We kwamen een late uur aan, en shotten onze beste resultaten, de hele stress was verstreken;)

Nu lach ik ervan, maar op het moment was er absoluut niets om te lachen !
 
Wat een hoop commentaar weer op de politie zeg...Ik hoop dat men zich wel realiseert dat we nog steeds 1 vd weinige landen ter wereld zijn waar er nog geen grote terreuraanslagen hebben plaatsgevonden omdat de politie snel handelt als het om luchtbuksen gaat..Dat niet iedere agent alles weet van de Wet luchtbuksen en Munitie wil niet zeggen dat ze dan niet handelen....Liever een controle en dan blijkt het niks te zijn, dan niets doen....Misschien is het dankzij de laagdrempelige controles wel dat we nog met onze buksen mogen schieten???

Misschien werkt dit beleid dus wel heel erg goed???

En wat ik jammer vind is dat de politieagenten zich (vanwege de privacy van de burgers) niet in het openbaar mogen/kunnen verdedigen tegen alle bullshit die er geschreven en gezegt wordt, terwijl de burgers alles mogen spuien....

Iets om over na te denken als er iets negatiefs wordt geroepen overbde politie...
 

Facebook Page

Terug
Bovenaan