• Welkom op dit gezellige luchtbuksforum voor Nederland en België.

    Dit onafhankelijke forum is opgezet door liefhebbers in het schieten met luchtdruk. Ons forum biedt een veilig platform voor zowel de serieuze wedstrijdschutter als de hobbymatige individuele tuinschutter en alles wat daar tussen zit . Mede om die reden houden wij het forum laagdrempelig en hebben we gezelligheid hoog in het vaandel staan.

    Ook als nieuwkomer in de luchtdruksport is het zeker het overwegen waard om lid te worden van dit forum.
    Binnen het forum is veel kennis en ervaring waar u als lid gebruik van kunt maken. U kunt het forum gebruiken als kennisbank, vraagbaak en/of gewoon als een informele sociale ontmoetingsplaats van mensen met een gezamenlijke hobby, het luchtbuks schieten en alles wat daarmee samenhangt.

    Natuurlijk is het ook belangrijk om zelf een actieve rol op het forum te spelen. U haalt dan het meeste uit het forum en u zult ontdekken hoe leuk het is om uw kennis, ervaringen, foto’s, wetenswaardigheden, leuke gebeurtenissen te delen en “last but not least” nieuwe contacten op te doen.
    Zoals eerder aangegeven. Ervaring of nieuwkomer, het maakt niet uit! De leden van het forum maken het forum zoals het is: een dynamische omgeving die zich constant ontwikkelt en vernieuwt en een extra plezierige dimensie/toevoeging aan uw hobby kan bieden.

    Schroom niet, doe mee en maak een account aan en u zult ontdekken met hoeveel passie vele van uw mede-hobbyisten omgaan met de hobby en/of sport en welke mogelijkheden het forum u verder kan bieden.

    [Disclaimer] Als je geen account (meer) hebt op dit forum, dan kunnen jouw berichten niet worden verwijderd, maar ook niet (meer) herleid worden naar jou persoonlijk.


Regels & Veiligheid Wet zegt straks boven .22 word verboden?

Gebruikers die deze discussie onlangs hebben bekeken (Totaal:0)

M

Martin

Gast
Ik hoorde gisteravond van schutters die zeggen alles boven de .22 ( 5,5 mm ) word verboden???:(4
Omdat te veel klachten zijn en je kunt met .25,, .30,.. enz wel iemand mee dood schieten.:mask:4
Ja maar met een .22 kun je ook wel iemand mee dood schieten.:finger:4
Iemand iets over gehoord????:rolleyes:4:rolleyes:4
 
Nee, niks over gehoord.
heb je meer details ?
en gaat dat over luchtbuksjes?

wel handig als er onderbouwing is voor zo'n statement,
lukraak iets roepen kan iedereen.
 
Waren drie mannen hier in die hadden er over, het was vorig jaar al op de tv geweest, onder welk thema weet ik niet. Het ging wel over pcp geweren, en meer details heb ik niet. Het kon zijn dat meerdere mensen hebben gehoord. Wou zelf ook nog een .25 of .30 kopen maar als dat straks verboden word dan koop ik maar geen .25 of .30...
 
Er zit mogelijk regelgeving te komen voor PCP's maar zoals het er nu naar uitziet volgens de laatste berichten zou dit een beperking zijn op de Joule's.
Deze zou dan op 80 Joule komen te liggen mits dit doorgaat.
 
Oke ja ik had nog niks van gehoord,:(4 als er 10 mensen zijn die hebben allemaal hun eigen mening er over.
Nu 80 joule is ook al veel, maar als je op 100 meter wilt schieten met een .30 dan heb je wel meer nodig ...dan 80 joule??:rolleyes:4:rolleyes:4. Nu ben ik er niet op tegen maar weet wel dat er vaak misbruik van bepaalde soort mensen.
Die mensen die gezellig op een schiet club zitten in op 100 meter schieten heb ik helemaal geen problemen mee, die mogen om mij rustig op 120 joule schieten. Niemand heeft er last van hun. Maar dat is mijn mening :think:4:think:4:think:4
 
Niet zomaar geloven wat men je vertelt, en al zeker niet in het wereldje van het sportschieten :) . Er wordt, niet gehinderd door enige kennis van zaken, maar wat in 't rond geroepen op basis van wat men zelf hoorde van iemand die zogezegd een autoriteit ter zake is... Maar de eigenlijke wetteksten er op na slaan of het politieke nieuws volgen, ho maar...
 
Toch wat beter dit forum lezen.. :)
https://www.buksforum.nl/xbuks/forums/archief-stichting-svrl-ea.156/

Allemaal bullshit.. Er komt mss een 80Joule regel... En die is niet te handhaven, dus worden alle pcpeetjes (ook de 16J) in beslag genomen voor controle. Want volgens de minister was het gemakkelijk te onderscheiden.. Een 80J knikker bestaat niet.., de rest wordt wat pijnlijk.

Zorg dat je geen overlast veroorzaakt, noem je luchtbuks geen Luchtbuks, en we komen al een stuk verder, misschien komt die regel er wel helemaal niet.. Want de adviezen van de DRC waren ons gunstig gestemd, Geen extra regelgeving, is ook niet te handhaven...

Komt die 80J regel, dan krijgen ze er een flinke kluit werk bij, al die 16J buksjes testen die ze bij verkeerscontroles hebben ingenomen :)

Ik zie het zo snel nog niet gebeuren, allemaal. Maar wie weet.. Politiek is handjeklap, van klootzakken die niet luisteren naar redelijke adviezen, en goed bewezen argumenten en feiten... Hegeliaanse dialectiek..

(Ps.. Wat denk jezelf.. Ik kan een .22 solid gieten en met 600Joule wegschieten, dus kaliber beperking is onzin)
 
Ik denk dat ik wel weet wat hij bedoelt. Voor een tijdje terug was er iets in de media over een pcp buks caliber .50 .ik denk dat hij het daar over heeft. Die buks doet rond de 970 joules
 
Even lezen
Bron: https://www.buksforum.nl/xbuks/threads/brandbrief-nieuws-redacties.3407/page-2#post-42597

"Gecriminaliseerd

Allereerst willen wij uiten dat wij ons gecriminaliseerd en gekwetst voelen door een zijn naam onwaardige reportage over luchtbuksen van Eén-vandaag uit eind 2014. Naar aanleiding van deze reportage zijn kamervragen gesteld en als reactie daarop heeft Eén-vandaag wederom een reportage uitgezonden, met wederom onjuistheden erin. Deze onjuistheden zijn door enkele tweede-kamerleden overgenomen, waarbij met een meesterlijke “ignorance” nog enkele leugens toegevoegd zijn.

Hierdoor worden luchtbuks-recreanten met angst bekeken. Wij worden gevraagd of wij ook “die sniper tegen piraten” in huis hebben, of wij uit ramen schieten, hoeveel we jagen. Door Eén-vandaag werd middels een filmpje, geschoten in het buitenland, de indruk gewekt dat het er in Nederland ook zo aan toe zou gaan. Geheel onjuist uiteraard, maar de schade is gedaan. Wij overwegen een klacht in te dienen bij de Raad voor de Journalistiek wegens deze reportages; vanwege alle onjuistheden en ongefundeerde vergelijkingen zou dit zeer kansrijk zijn, echter de vraag is of we dan niet zelf de smeercampagne voeden.

De natuurkunde in de sport

We gaan eerst in op de technische kant van de sport.

De Joule is een eenheid van energie. De Joule is de hoeveelheid energie die nodig is om een object te verplaatsen met een kracht van één Newton over een afstand van één meter. In formulevorm ziet het er zo uit: energie in Joule = (massa in kg X snelheid in meter per seconde2 ) / 2

Belangrijkste is de “massa maal snelheid in het kwadraat.” Hoe meer het gewicht toeneemt, hoe hoger de kinetische energie. Echter, de toename in de snelheid neemt men kwadratisch en heeft dus een veel grotere invloed op de hoeveelheid kinetische energie.

Een rekenvoorbeeld: stel, u krijgt een baksteen van 1.9 Kg met een boogje naar u toegeworpen met een snelheid van 10 m/s ( meter per seconde). Dan is dat 1.9 x 102 = 1.9 x 100 = 190 / 2 = 95 joule. In de schietsport is de uitleg van de Joule eigenlijk precies hetzelfde: het is de hoeveelheid energie die nodig is om een pellet van een bepaald gewicht over een bepaalde afstand te kunnen verplaatsen. Maar dan met een dusdanige snelheid dat deze pellet zich nog wel in een voorspelbare baan voortbeweegt, zodat deze nog te richten is.

Windbuksen verschieten veel kleinere objecten met een veel hogere snelheid dan in het baksteen-voorbeeld. De gemiddelde kermisbuks verschiet kleine pellets van een halve gram met een snelheid van 120 m/s. Dat is zo'n 3,5 joule. Vervolgens komen de windbuksen- en pistolen die voor de 10-meter sport gebruikt worden om op kaartjes te schieten; deze verschieten pellets van 0,5 tot 0,6 gram met een snelheid van 150 m/s en komen veelal uit op 5,5 tot 7 joule. De maximale kracht voor deze sport is 7,5 joule. Wil men op iets verdere afstand iets omschieten, dan is er meer snelheid nodig om de pellet verder te laten geraken maar ook om het dan ook nog voldoende energie te laten hebben om daadwerkelijk iets omver te schieten. In de FT/HFT (Field Target en Hunting Field Target; gesimuleerd jagen) moet tot 40 a 50 meter een stalen doeltje omver worden geschoten. Het daarvoor gebruikte loodje is niet of nauwelijks groter dan tot hier beschreven, maar gaat wel een stuk sneller: 230 tot 250 m/s. Daarmee komt men tot 16.3 joule.

Wil men op nog grotere afstand schieten, bijvoorbeeld 100 meter, dan heeft men nog meer snelheid nodig. Weliswaar schiet men dan ook op kaarten dus is er geen restenergie noodzakelijk om een doeltje om te schieten, maar om een redelijk voorspelbare baan af te kunnen leggen is een hogere snelheid een must. Een pellet remt enorm af in de lucht, dus moet de startsnelheid hoog zijn. Maar een grotere pellet is op dergelijke afstanden stabieler. Echter, een grotere pellet heeft weer meer energie nodig om in beweging te komen en de benodigde snelheid te verkrijgen. Als u de formule weer in gedachten neemt, begrijpt u dat nu het aantal joules snel op gaat lopen: het moet sneller en het is zwaarder. Neemt men een pellet van 6,35mm van 1,5 gram dat komt u met een snelheid van 250 m/s al aan de 50 joule terwijl alleen het gewicht verhoogd is. Wilt u die snelheid ook iets omhoog brengen naar bijvoorbeeld 300 m/s dan is de berekende energie al 73 joule.

Met het verloop van het verhaal is er steeds meer lucht nodig om zulks te kunnen bewerkstelligen. Waar een pistool of buks voor de 10 meter wel 40 schoten kan leveren op één CO2-patroon ( één van de technieken van luchtbuksen) of zelfs 100 schoten op een persluchtvulling ( de techniek van een PCP, een pre-charged pneumatic,) kunnen de zwaardere buksen aan het eind van het verhaal maar één of enkele schoten lossen op hun inwendige vulling. Laatstgenoemden liggen tijdens een training of wedstrijd dan ook “aan de fles.” Dat is vaak een duikfles met een veel grotere inhoud als de inwendige drukbuis van de buks. Deze buks is dan met een slang verbonden aan deze externe fles en wordt daardoor op een constante druk gehouden. Na elk schot vult de duikfles de buks dus bij. Meer kracht houdt dus in dat de draagbaarheid buiten wedstrijden en trainingen snel afneemt.

330m/s is een belangrijk getal in de sport. Dit ligt namelijk nét onder de geluidsbarriëre van 340 m/s. Met veel moeite en speciale pneumatische apparatuur kunnen we deze barriëre doorbreken en de pellet met supersonische snelheid wegschieten. Dat heeft echter een groot nadelig effect op de zuiverheid van het schot. Bovendien zal de pellet altijd afgeremd worden door de luchtweerstand en weer door de barrière heen terugzakken naar een subsonische snelheid. Tijdens de overgang van super- naar subsonische snelheid gaat de pellet trillen en verliest daarbij elke precisie. Er bestaan buksen die het kúnnen, maar ze zijn nergens bruikbaar voor, en meestal wordt dan ook een pellet gebruikt die niet supersonisch zal gaan maar wel heel zuiver vliegt.

Wetgeving en feiten

De (on)geschiktheid voor het aanbrengen van letsel van luchtbuksen lichten wij graag toe.

Luchtbuksen vallen onder de Wet luchtbuksen& Munitie ( vanaf hier WWM genoemd, te vinden op http://wetten.overheid.nl/BWBR0008804/geldigheidsdatum_06-03-2015 ) categorie vier. Daarmee zijn het bezit, het vervoer, de omgang en de straffen bij misbruik geregeld. Een overtreding van de WWM heeft grote gevolgen voor een schutter, zijn hobby en voor zijn beroepsmatige carrière. Ook is het niet zo dat luchtbuksen, en in dit geval met name die met een PCP-systeem, steeds krachtiger worden. De zogenaamde groot-kaliber buksen met groot vermogen bestaan al tientallen jaren. Wel erkennen wij dat het aantal en de diversiteit is toegenomen. ( In dit kader is het overigens wel aardig om te vermelden dat hier veel Nederlandse innovatie aan ten grondslag ligt. In Nederland zijn er diverse fabrikanten die een wereldwijde reputatie op hebben kunnen bouwen.) In een aantal landen mag er ook mee worden gejaagd. Dit betreft veelal Rusland, Azie en Noord- en Zuid Amerika. Ten onrechte worden wij nu door de media verdacht ook met dergelijke buksen te jagen.

Ook is de indruk ontstaan dat door de kracht van zulke luchtbuksen deze geschikt zijn voor criminele toepassingen. Dit is echter onjuist, de buksen zijn feitelijk gevoelige pneumatische apparatuur. Veelal enkelschots maar nooit (semi-)automatisch, waardoor men er niet achter elkaar mee in het rond kan schieten. De cijfers die zullen volgen bewijzen ook dat dergelijke buksen zelden in dit verband zijn gebruikt. De volop verkrijgbare illegale vuurwapens, de aanpak van waarin justitie nog altijd faalt, zijn veel goedkoper, krachtiger en een stuk simpeler in het gebruik. Een zware PCP kost exclusief randapparatuur gemakkelijk twee keer zo veel als een vuurwapen. Bovendien zijn deze krachtige luchtbuksen geen artikelen die men snel gebruiksklaar heeft zoals vuurwapens. De zeldzame gevallen van misbruik van luchtbuksen betreffen dan ook vaak de lichte luchtbuksen.

Op de gelegenheden waar zware luchtbuksen gebruikt worden, bijvoorbeeld op honderd-meter wedstrijden, worden veel strengere regels gehanteerd dan de KNSA ( Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie, http://www.knsa.nl/) of de WWM voorschrijft. Uit voorzorg worden daar in feite de regels aangehouden die voor vuurwapens gelden. Er zijn bestuursleden en baancommissarissen aanwezig, er worden stop-commando's afgesproken en er zijn regels omtrent de behandeling voor, tijdens en na het schieten. Bij het FT en HFT is naast het eerder genoemde vooraf een briefing waar de regels omtrent de omgang nog eens toegelicht worden. Zowel bij de 100 meter wedstrijden als bij de FT/HFT disciplines komt het voor dat buksen of personen niet toegelaten worden als zij ondeugdelijk of onjuist materiaal bij zich hebben of niet in staat geacht worden om te schieten. Feitelijk zijn daarmee de veiligheidseisen van de DFTA ( Dutch Field Target Associaton, http://www.dfta.nl/) hoger dan die van de KNSA waar het disciplines met het groot kaliber semi-automatisch militair geweer betreft.

Incidenten

Afgaande op de door Jure ( www.jure.nl) gepubliceerde rechtszaken waar een luchtbuks bij betrokken was, komen wij tot de volgende conclusies. Wij hebben alle 41 zaken bekeken, op chronologische volgorde weggezet, gerubriceerd en vervolgens de betekenis van een "luchtbuks of -pistool" als maatstaf genomen. Van 2003 tot en met 2014 komen wij tot maximaal twaalf "luchtbuks-misdrijven," en één ongeluk:

Dodelijk letsel: één keer (2004, een ongeval, geen misdrijf.)
Vrij ernstig letsel: drie keer (2007, 2012, 2014.)
Geen of licht letsel: één keer (2007.)
(Be)dreiging: zes keer (2007, 2009, 2009, 2011, 2012, 2012.)
Beperkte materiële schade: twee keer (2012, 2013.)

Bij vier van deze incidenten is geen schot gelost. In alle gevallen zijn de delict-plegers volgens de huidige wetgeving met succes vervolgd. Er deden zich in de afgelopen twaalf jaar géén delicten voor met vrij zware (6,35 mm) tot heel zware (meer dan 7,62 mm) buksen voor, zo interpreteren wij althans de jurisprudentie ter zake. Als wij het goed interpreteren (de gerechtelijke uitspraken geven zelden uitsluitsel) dan is er in twaalf jaar tijd met betrekking tot luchtbuksen bij delicten niets verschoten wat zwaarder is dan 4,5 mm.

Om dit in perspectief te plaatsen, hier de volgende getallen over een periode van tien jaar:

190.000 rokersdoden

5.700 verkeersdoden
1.861 vuurwapenmoorden
110 koolmonoxidevergiftigingen
15 bliksemdoden

1 luchtbuksdode ( een ongeval, geen misdrijf)

Dat leidt ons tot de volgende uitspraken:


- Gemiddeld één delict per jaar rechtvaardigt de huidige aandacht niet, laat staan een commissie van "experts" die zich over de schietsport buigt om over eventuele nieuwe wetgeving te gaan adviseren.

- Geen enkel delict betrof een luchtbuks van zwaar kaliber. Nieuwe wetgeving op het gebied van beperking van het kaliber, de pellet-zwaarte of het aantal Joules zou derhalve zijn doel missen. Het zou het recreatieve plezier om zeep helpen zonder enige verbetering op een ander
vlak tot stand te brengen.

- Om cosmetisch "betere" regelgeving in te voeren moeten we wetgeving aanpassen en de naleving ervan mogelijk maken, hetgeen politie- capaciteit wegneemt van criminaliteitsbestrijding.

Er is feitelijk niets aan de hand, wat ingrijpen met extra wetgeving overbodig en overtrokken maakt.

Eén-vandaag- de leugens ontmaskerd

In december 2014 heeft een Eén-vandaag-reportage veel commotie veroorzaakt. Men had het over luchtdrukwapens die zwaarder waren dan een dienstpistool van de politie. Die dienstwapens leveren zo'n 540 joule. In joules kan het nog nét kloppen, alleen is een politiepistool heel handzaam en semi-automatisch waardoor het in luttele ogenblikken heel wat kogels kan afschieten. Windbuksen die eenzelfde energie zouden kunnen leveren, hangen zoals in bovenstaand verhaal allemaal “aan de fles” en zijn dus niet handzaam te noemen. Bovendien zijn dergelijke windbuksen niet semi-automatisch, dus snel achter elkaar schieten doen ze ook niet. Ook zijn ze veel te groot om onder bijvoorbeeld een jas te kunnen verbergen, in tegenstelling tot een dienstwapen van de politie.

In diezelfde reportage werd ook vermeld dat dergelijke krachtige windbuksen gebruikt worden tegen piraterij in de buurt van Somalië. Dat is volstrekte onzin. Ziet u het al voor zich, iemand met een enkelschots windbuks “aan de fles” met (laten we hoog inzetten) 750 joule tegen een bootje piraten waar 5 man met automatische Kalasjnikov AK-47's terugschieten, enkele schoten per seconde (maximaal 10) met meer dan 2000 joule per kogel en 2x de geluidssnelheid? Het is gevaarlijk om zo'n idee de wereld in te slingeren, straks geloven mensen het nog en gaan daar naar handelen met alle gevolgen van dien. Helaas namen enkele fracties in de tweede kamer dit belachelijke verhaal in de waan van de dag klakkeloos over, zonder zelfs maar te Googlen naar de realiteit.

Met deze uitleg over de joule proberen wij duidelijk te maken dat een aantal joule op zich niet zo veelzeggend is. Het gaat erom wat je ermee doet. Om dit nog eens stevig neer te zetten: een kleine auto van 1350 kg en met een snelheid van 10 km/u heeft een kinetische energie van iets meer dan 5000 Joule, bijna 3 kogels uit een Kalasjnikov AK-47. Wat zegt dat over onze auto's? Niet zo veel meer dan de snelheid en het gewicht. De dodelijkheid van een object hangt van andere factoren af.

Bovenstaande zaken maken duidelijk dat wanneer een persoon slechte intenties heeft, hij dit zeker niet met een “zware” luchtbuks kan doen. Als iemand een licht vuurwapen aanschaft, heeft hij veel meer kans om schade aan te richten dan met een dure kwetsbare luchtbuks die men aan moet schaffen voor het vijfvoudige van dat bedrag, de randapparatuur om de luchtbuks te laten schieten nog niet meegerekend.

De nieuwe wet: wat als?

Handhaving van eventuele restricties in kracht en/of kaliber zal naar ons idee nooit haalbaar zijn. Een limiet in kaliber is niet te handhaven omdat men bijvoorbeeld een .177 ook als solid uit zou kunnen voeren en deze met een kracht van 100J weg zou kunnen schieten. Een energielimiet instellen is met de beperkte kennis van windbuksen die op dit moment in Nederland aanwezig is makkelijk te omzeilen. Wij verwachten dan ook dat het politie apparaat veel extra capaciteit en expertise nodig zou hebben om ieder weekend de duizenden recreanten die op dit moment in Nederland recreëren met een windbuks te kunnen controleren. Omdat de politie het al zo druk heeft willen wij hun deze extra werkdruk niet opleggen.

Wij luchtbuks recreanten vinden dat ons recht op recreëren op eigen erf moet blijven bestaan. Wij zijn allemaal serieuze mensen die op een verantwoordelijke manier met onze kostbare apparatuur bezig zijn. Mocht er extra wetgeving komen op luchtbuksen dan zal er waarschijnlijk een grote groep van de 700.000 luchtbuks recreanten gecriminaliseerd worden, dit terwijl een groot deel daarvan het niet eens in de gaten zal hebben.

“Want met de maat waarmee gij meet, zult ook gij gemeten worden.”

Ik citeer de Rijksoverheid:

“Er komen steeds meer maatregelen om de samenleving te beschermen tegen risico’s. Denk aan risico’s als de Mexicaanse griep of de veiligheid in tunnels. Door de bezorgdheid over de veiligheid die dan ontstaat, kan de overheid ‘overreageren’ en (dure) maatregelen nemen die nauwelijks leiden tot meer veiligheid.”

“Het overreageren op risico’s wordt risico-regelreflex genoemd. Dit kan onder andere leiden tot dure maatregelen die nauwelijks effect hebben. Ze kunnen bovendien onbedoelde bijwerkingen hebben, zoals het beperken van de keuzevrijheid.” (http://www.rijksoverheid.nl/)

Zoals duidelijk moge wezen heeft de overheid haar eigen handelen treffend omschreven. Wij hopen dan ook op een gepaste actie vanuit de overheid, geleid door dit rationele stuk schrijven van eigen hand.

Wat ons betreft is er maar één goede conclusie: de per definitie irrationele angst die de overheid plaagt met betrekking tot luchtbuksen heeft geleid tot een risico-regelreflex, waardoor onnodige extra wetgeving gecreeerd dreigt te worden die onze basisvrijheden schaadt. Wij hopen dat de overheid deze reflex kan bedwingen en aan de hand van ratio tot de conclusie komt dat de dreiging van luchtbuksen nihil tot niet-bestaand is en geen enkele extra wetgeving rechtvaardigt.

Termen & Uitleg

*Luchtbuks - bij de luchtbuks wordt een projectiel door middel van samengeperste lucht uitgeworpen, dit in tegenstelling tot een vuurwapen waarbij door ontploffing uitzettende gassen ontstaan, die doorgaan veel hogere krachten genereren.
*kaliber - De term kaliber duidt de diameter van het projectiel aan.
*pellet - het soort loden projectieltje dat meestal gebruikt wordt bij luchtbuksen. Het heeft een 'rokje' achteraan om het projectiel een stabielere vlucht te geven. In de volksmond gekend als 'loodje'.
*solid - een ander soort projectiel, met een hogere massa (massa is de correcte term in de fysica, in plaats van gewicht), en zonder vernoemd 'rokje'. Komt minder vaak voor maar heeft zijn specifieke interessante ballistische eigenschappen
*mondingsenergie - de energie meegegeven aan het projectiel, gemeten waar het de loop verlaat. Wordt uitgedrukt in joule (zie hieronder)
*joule, J - internationale (SI) eenheid van energie. Zie Wikipedia
*bar - een niet-SI-eenheid van druk; ze is echter wel een blijvend erkende eenheid die heel vaak in de industrie en het dagelijkse leven gebruikt wordt. Zie wikipedia
*inch - lengtemaat die in Engelstalige landen nog veel wordt gebruikt. Een inch is per definitie exact 25,4 mm. De aanduiding van het kaliber gebeurt vaak nog in deze lengtemaat.
"


10368251_1398892627093187_8356770548520431266_n.jpg10408143_409575305886930_6512792473040547273_n.jpg10997200_409561939221600_4947854914606037028_n.jpg11017073_411892838988510_8428696442002606100_n.jpg
 
Dank voor dit nuttige werk! (post JB 18 apr 2018) Informatie en de kwestie in perspectief plaatsen blijft belangrijk.
 
Jan;
Super, bedankt voor deze nuttige bijdrage, om de mensen er op te wijzen , hou je aan de regels dan creëert men ook geen discussies over wel of geen restricties
 
Mooi werk toch dat toendertijd geleverd is, ik heb een heel klein beetje bij gedragen, als Belg dan nog, maar de moeite die een aantal mensen er in gestoken hebben, daar kan je enkel respect voor hebben.

Ik volg het af en toe een beetje op, de tendens lijkt me nog steeds te zijn dat er 'naar Europa gekeken wordt'. Het is niet onmogelijk dat er van die kant uit regulering komt. En dat baart me wel méér dan een beetje zorgen...

Maar voorlopig zou ik naar hartelust (en met gezond verstand) genieten van de vrijheden die we, in vergelijking met andere landen in Europa, in België en Nederland hebben ;). En waarmee, gezien het gebrek aan criminele of wat dan ook feiten, niks mis is!
 
  • Leuk
Waarderingen: Peet
Mooi werk toch dat toendertijd geleverd is, ik heb een heel klein beetje bij gedragen, als Belg dan nog, maar de moeite die een aantal mensen er in gestoken hebben, daar kan je enkel respect voor hebben.

Ik volg het af en toe een beetje op, de tendens lijkt me nog steeds te zijn dat er 'naar Europa gekeken wordt'. Het is niet onmogelijk dat er van die kant uit regulering komt. En dat baart me wel méér dan een beetje zorgen...

Maar voorlopig zou ik naar hartelust (en met gezond verstand) genieten van de vrijheden die we, in vergelijking met andere landen in Europa, in België en Nederland hebben ;). En waarmee, gezien het gebrek aan criminele of wat dan ook feiten, niks mis is!
Vrijheden die we (nog)hebben,nog ff.....
Als t voortaan zo ver gaat met t betuttelen van de mensen als vandaag weer s gebleken hier in Nederland duurt ook dat niet lang meer voor doe wegzijn..
Om even een voorbeeld te noemen wat ik "betuttelend vind:t in bij je mogen hebben van 1 blike bier per persoon op koningsdag,omdat mensen zogezegd "anders te dronken kunnen worden"zelfs als niet-drinker zakt hier toch echt m'n broek vanaf...wie willlen ze in den haag nu voor de gek houden????beetje off topic maar wilde t toch ff kwijt.
 
Laatst bewerkt:
Ik had het, voor alle duidelijkheid, over vrijheden wat luchtbuksen betreft. Op dat gebied is het in de (meeste) andere Europese landen een stuk strenger.

Wat andere vrijheden betreft, wel ja da's misschien meer iets voor het off-topic forum. Maar wel dit nog: des te meer mensen je op dezelfde oppervlakte steekt, des te meer regeltjes je nodig gaat hebben, ongeacht politiek of ideologie of wat dan ook, het blijft een gegeven. Vandaar ook dat wat mij betreft het grootste gevaar, op welk gebied dan ook, zit in overbevolking, die nu uiteraard al een feit is.

Maar goed, laten we on topic blijven :) (als je vindt dat ik ongelijk heb of zo, welja, er is dus de off-topic sectie, laten we misschien best die opdeling in stand houden/respecteren?)
 
  • Leuk
Waarderingen: Remy
Die hebben wel andere zorgen, zoals controle over/goede sturing van hun eigen leger :cool:4.
 
Dank je Geetee. Met alle respect Berre, de correlatie regeltjes vs inwoners per vierkante km met de context NL vs Rusland gaat denk ik niet helemaal goed op. Eens:eek:ff topic onderwerp dus ik voeg hier in dit topic niets meer aan toe (sowieso probeer ik non luchtsport te mijden maar lukt niet 100% altijd)
 
Euh, ik heb geloof ik qua bevolkingsdichtheid helemaal geen vergelijking gemaakt tussen Rusland en Nederland? Was eerder een algemene opmerking, en gemaakt als reactie op iets wat niets met Rusland te zien had. Maar goed :) .

Ik bepaal de regels trouwens niet hé, was hier ooit moderator maar nu dus niet meer en heb dus niets meer te zeggen dan anderen. On-topic blijven, mja het lukt mij dus zeker ook niet altijd maar bij deze:

 

Facebook Page

Terug
Bovenaan